Reflexer på hund - reflexhalsband, reflexkoppel och reflexbälte på hundägare

Hundreflexer och trafiksäkerhet för tryggare hundpromenader

Är du bra på att utrusta din hund med reflexer? Det blir många promenader som hundägare, oavsett väderlek och tid på året. Då är det viktigt att tänka till kring säkerhet i form av hundreflexer. Vi på Smart in the dark har listat det viktigaste du behöver ha koll på gällande synlighet i trafiken, samt tips på hur du bäst hanterar din hund på trafikerade gator.

Hunden är ett kärt husdjur och vi är många som blir varma i hjärtat av tillgivenheten och sällskapet hos vår fyrbenta vän. Faktum är att 2021 var ett rekordår i antal nyregistreringar av hundar (statistik skk.se – svenska kennelklubben). Med en hund i familjen får du även regelbunden och härlig vardagsmotion. Vad är det då du ska tänka på som hundägare ute i trafiken? Här får du smarta reflextips till hundar – och tips från hundägaren Åsa Larsson i Stockholm gällande trafiksäkerhet vid hundpromenader.

Reflexer och trafiksäkerhet förebygger trafikolyckor 

Oavsett årstid är det viktigt med reflex på kvällspromenaderna. Varje dag skadas eller dödas upp till tre hundar i trafiken (statistik Agria Djurförsäkring). Även om antalet påkörda hundar har minskat med 65 % under de senaste 20 åren kan fler olyckor undvikas.

Under höst- och vintermånaderna ökar trafikolyckor där hund är inblandat, och för en bilist är hundar utan reflexer i princip omöjliga att upptäcka. De flesta trafikolyckor sker i tätbebyggt område – på parkeringar eller övergångsställen där många trafikanter rör sig. Det många inte tänker på är att sikten för en bilförare försämras även i skymning, dimma och dåligt väder. Ett sätt att förebygga trafikolyckor är att använda reflexer.

Åsa Larsson bor i ett tätbebyggt villaområde utanför Stockholm, och är ägare till hunden Cash. Kvällstid använder hon alltid hundreflexer på honom. Förutom det är trafiksäkerhet något hon tänker på under deras hundpromenader.

– När jag promenerar med Cash är det viktigt att ha koll på både hund och andra trafikanter. Även om han är tränad att gå vid trafikerade vägar kan det alltid dyka upp oförutsedda händelser. Andra spännande hundar som han vill hälsa på, eller en cyklist som passerar nära i hög fart, säger Åsa.

Nedan får du Åsas bästa tips om hur du hanterar en hund på trafikerade gator.

Hantera hund i trafiken – tänk på detta:

 • Vid trafikerad väg gäller samma princip i ljus som mörker; det vill säga att hålla koll på hunden. Om hunden gör ett ryck kan den hamna ute i vägen.
 • Ha ett fast och stabilt koppel som är lätt att ta tag i. Använd inte elastiskt koppel eller flexikoppel vid trafikerade vägar.
 • Sick-sacka inte när du promenerar bland andra. Kopplet kan då bli en snubbeltråd för gångtrafikanter och cyklister.
 • Hundmöten kan vara kritiska – det är vid dessa tillfällen lätt att tappa fokus på andra trafikanter. Träna därför hunden att gå i trafikerad miljö.
 • Som ägare bör du alltid ha dubbskor på vintern. Om hunden rycker på ishal trafikerad gata kan olyckan vara framme.

Reflexer på hund - reflexband och reflexkoppel

Reflexer på dig och hunden är en billig livförsäkring

Med reflexer syns du och hunden på 125 meters håll – utan reflexer upptäcker bilföraren er på 25 meters håll. Föreställ dig när en lösspringande hund springer rakt ut på vägen – du har inte en chans att hinna stanna bilen, speciellt inte på halt underlag. Trots att det finns gott om gatubelysning i tätbebyggda områden är det där de flesta trafikolyckor sker. Tänk på att även du som ägare ska bära reflexaccessoarer. Sätt reflexerna på rörliga delar såsom armar och ben i kombination med reflexväst och lampa. Reflex är en billig livförsäkring!

Checklista – reflexer till hund för kvällspromenaden

I dag finns ett stort utbud av reflexer till hundar i form av halsband, koppel och västar:

 • Reflexhalsband. Ett reflekterande halsband är ett måste på hundpromenaden. Det finns smarta reflexband som du enkelt fäster på hundens befintliga halsband.
 • Reflexkoppel. Att ha ett reflekterande hundkoppel gör att ni syns extra bra då kopplet rör sig när ni går. Det finns även reflexkoppel med extra handtag – användbart för dig med stor hund.
 • Reflexfodral. Ett reflekterande avtagbart fodral är perfekt för dig som använder flera olika hundkoppel. Du kan enkelt flytta över fodralet mellan dina favoritkoppel – på så sätt blir alla era promenader säkra i kvällsmörkret.
 • Reflexväst. En reflekterande väst gör att hunden syns väl på båda sidor. Då västen ligger ovanpå pälsen är den extra bra för långhåriga hundar med mycket päls.
 • LED-lampa på hundens reflekterande halsband. En blinkande lampa är ett bra komplement till hundens reflexprodukter.
 • Reflexerna på din hund ska synas från flera håll för bästa synlighet. Kombinera reflexhalsband med reflexkoppel, reflexväst och blinkande lampa.

reflexer på hund - reflexkoppel och reflexhalsband

Utrusta dig och din hund på bästa sätt – kombinera olika typer av reflexer som gör att ni syns från alla håll. Ta hand om er i mörkret!

 

Vill du se hela vårt sortiment av smarta och snygga hundreflexer? Välkommen in till vår webbshop!

Smart in the darks webbshop