Ungdomar och reflexer – trafikläraren Sofias bästa tips

Vi på Smart in the dark fick en pratstund med trafikläraren Sofia Eriksson som brinner för att lära ungdomar vikten av att använda reflexer i trafiken. Här ger hon sina bästa tips och tankar om varför det är så viktigt att bära reflexer när skymningen faller.

Hur ofta använder du reflexer när du är ute och promenerar eller cyklar i mörkret? De flesta vet att det är viktigt att använda reflexer, men alla vet inte hur pass viktigt det är. Endast sju procent av ungdomar i åldern 18-24 år uppger att de alltid använder reflexer enligt NTF Väst ¹

Läs vår intervju med trafikläraren Sofia som har både kunskaper och erfarenheter om allt som har med reflexer och säkerhet i trafiken att göra. Hon arbetar med unga vuxna dagligen i sitt arbete, och märker att det går att förändra deras synsätt gällande användandet av reflexer de mörkare tiderna på dygnet.

Arbetet som trafiklärare innebär även att utbilda ungdomarna om reflexer

– Eleverna är alltifrån nybörjare till de som är redo att köra upp. Vissa dagar har jag kurser och det finns två kurser som är obligatoriska: risk 1 och risk 2. Risk 1 handlar om nykterhet, droger, trötthet och beteenden i trafiken medan risk 2 är halkkörning på halkbana. De flesta eleverna är omkring 18 – 19 år men det finns även äldre personer på bilskolan.

Sofia berättar att hon talar med eleverna om reflexer redan från start. Av erfarenhet som yrkesförare har hon stor förståelse och insikt gällande riskerna med att inte använda reflexer vid promenader och cykling. Hennes ambition är att ungdomarna själva skall få samma förståelse, och se det som en självklarhet att alltid använda reflexer.

Stor skillnad på synlighet med eller utan reflexer

De flesta människor förstår inte att de inte syns i mörkret anser Sofia, och det är något hon betonar flera gånger under intervjun. Hon förfäras över alla gånger hon fått uppleva hur folk bara kliver ut rakt ut i gatan, utan reflexer och med näsan i mobilen. Detta är ett stort problem under årets mörkaste månader när svarta kläder smälter in i mörkret och personer utan reflexer blir som svarta skuggor framför bilen. Folk tror att de syns bara för att bilens lyktor lyser på dem, men det stämmer inte säger hon.

Sofia berättar att hon samarbetar med ett stort försäkringsbolag som förser henne med reflexer att dela ut till sina elever på trafikskolan. Förutom det brukar hon påminna dem varje lektion, att använda reflexerna de fått. Det positiva är att hon märker en stor skillnad mellan början och slutet av körutbildningen då kunskapen kommer ju mer hon kör bil med eleverna.

Viktigt med reflexer i stadsmiljö och villaområden

De flesta olyckor med gångtrafikanter sker i tättbebyggda områden och vikten av att använda reflexer även i staden är något som Sofia betonar.

– Det är mest i stan jag behöver ha extra koll. Är man ute och kör på landsväg har de flesta en reflexväst eller annan reflex då de förstår att de inte syns. De som rör sig i stan tror att de syns bara för att det finns gatlyktor. Jag försöker lära mina elever att tänka flera steg framåt hela tiden; att de ska räkna med att någon kliver ut i gatan helt plötsligt.

Det är mycket ungdomar som är ute och rör sig i stan om kvällarna, och det är just de som är sämst på att bära reflexer, säger Sofia. De anser inte att det är snyggt och coolt, och att kläderna ska vara helsvarta då det är mode. Barn, äldre och de som tränar är desto bättre på att bära reflexer säger hon, och barn har ju ofta reflexer insydda i kläderna redan.

3 tips för att synas säkert i trafiken

  • Använd reflexer från topp till tå för bästa synlighet i mörker. Idag finns det smarta reflexer på marknaden i form av designade och snygga reflexmössor, reflexsjalar och andra smarta reflexaccessoarer.
  • Bär reflexer på rörliga kroppsdelar som armar och ben samt förse dina fyrfota vänner hunden och hästen med reflexer.
  • Använd reflexer även i stadsmiljö. Gatubelysning gör att du själv ser, men inte att bilister ser dig.

Ungdomarna får en aha-upplevelse bakom ratten

Sofia berättar att hennes elever verkligen får en aha-upplevelse när de själva sitter bakom ratten, och kunskapen om hur viktigt det är med reflexer kommer ju mer hon kör med dem.    

 – När de märker att människor verkligen inte syns utan reflexer förrän bilen är väldigt nära, då förstår de och det brukar bli en rejäl tankeställare. 

Ungdomarna som kör med henne på årets mörka vintermånader brukar förstå rätt omgående; att människor är osynliga tills de är endast några meter ifrån, och att de måste köra försiktigt då bilens stoppsträcka är betydligt längre på halt underlag. Sofia framhäver vikten av att bära reflexer, och vilken sort är mindre viktigt så länge de är av godkänd modell och sitter på kroppen.  

Med snygga reflexaccessoarer blir användningen enklare

Att reflexanvändandet bland tonåringar och ungdomar är något som engagerar Sofia på djupet blir tydligt under intervjun. Hon framhäver också behovet av ett större, mer varierat utbud av reflexer på marknaden som kan få ungdomar att vilja använda dem mer. Sofia berättar med ett skratt att hon har en hel låda med olika reflexer hemma som hon förser sin familj med, och ser till att ungdomarna alltid är utrustade med reflexer på både cyklar och kropp varje gång de ska utomhus på olika aktiviteter.

–   Det handlar om små grejer egentligen, som gör så mycket, så att de själva förstår att de behöver ha lysen och reflexer på cyklarna som gör att de syns. Jag har köpt snyggare varianter av reflexvästar och reflexväskor till ungdomarna. Man hoppas att de säger till sina kompisar att sätta på sig reflexer, på samma naturliga sätt som man sätter på sig cykelhjälmen numera.

Med vår avslutande fråga undrar vi vem Sofia skulle vilja ge en reflex till och varför. Hon berättar att hon skulle vilja ge reflexer till alla som är i början av tonåren. Detta då de är för unga för att förstå vikten av reflexer då de inte har börjat övningsköra än, i kombination med att tonåringar inte anser att reflexer är coolt nog. Sofia arbetar dagligen med att förändra synsättet då hon vill att det ska bli en självklar och naturlig grej att använda reflexer vid alla utomhusaktiviteter, och att fler och fler unga vuxna upptäcker att det finns många olika snygga och smarta accessoarer i form av reflexer på marknaden numera.

 3 viktiga fakta om reflexer

  • En bilist kan upptäcka dig på 125 meters om du bär reflex. Om du inte har reflex och bär mörka kläder ser bilisten dig på 20-30 meters avstånd först.
  • CE – märkta reflexer garanterar att du syns på långt håll. Om du har kläder med insydda reflexdetaljer bör du komplettera med CE-märkta reflexer. Se till att du syns från alla håll i trafiken. Reflexen bör vara minst 15 kvadratcentimeter för att ge tillräcklig reflektion.
  • De flesta olyckor med gående sker i tätbebyggt område med gatubelysning.

Följ gärna Smart in the dark på sociala medier! Där lär vi ut de bästa sätten att bära reflexer samt tips på smarta och snygga reflexaccessoarer.

Smart in the dark Instagram

 

Källor:

 ¹ https://vast.ntf.se/nyheter/sex-av-tio-unga-tycker-inte-att-reflex-ar-viktigt/ )

²  ntf.se