Linnea i mjuk, vacker sjal i svart med reflextryck i mönstret fläta tillsammans med reflexväska med axelremmar. Svart med mönstret fläta nertill

Fyra säkerhetstips om reflexer

Faktum är att utan reflex syns du först på 25 meters avstånd. Det gör det svårt för en bilist att hinna reagera och stanna. Vi bestämde oss för att gå till botten med denna livsfarliga trafiksituation. Läs intervjun med Gösta Werner som varit med och utvecklat våra högkvalitativa och certifierade reflexer. Gösta har över 30 års erfarenhet av forskning kring ljus och reflexer vid Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Här får du Göstas fyra viktigaste tips om hur du ska tänka när du väljer, använder och placerar din reflex.

1. Välj en reflex av hög kvalitet

Först och främst ska du se till att reflexen uppfyller gällande kvalitetsstandarder. Reflexen ska ha kvalitetsstämpeln CE. Är reflexen CE-godkänd står det CE på reflexen och/eller på dess förpackning, så att du lätt kan värdera produkten innan du slår till.

Även om du får reflexen gratis bör du kontrollera att den är kvalitetsmärkt innan du använder den. Smart in the darks reflexaccessoarer är CE-märkta. De är tillverkade i 3M Scotchlite som är ett av de säkraste och bästa reflexmaterialen på marknaden. Med Smart in the darks reflexer syns du i mörker på över 125 meters håll.

En kvalitetsmärkt reflex kan bli snäppet dyrare, men den ger dig som konsument samtidigt en garanti att reflexen gör att du syns.

Tyvärr översvämmas marknaden av billiga reklamreflexer utan någon som helst märkning, vilka helt saknar grundläggande skydd och ger dig falsk säkerhet. Detta gäller även reflexer som är påsydda på kläder. Så kontrollera kvaliteten på reflexen innan du använder den!

2. Placera reflexen på rörliga delar

När du är ute och promenerar längs vägar och gator är det viktigt att dina reflexer sitter på en plats där de kan träffas av strålkastarens ljus och kastas tillbaka till bilisten. På rörliga delar som armar och ben syns reflexerna allra bäst.

På landsväg används ibland helljus, vilket ger ljuset en möjlighet att återreflekteras var än reflexen sitter på kroppen. Men på högtrafikerade vägar och gator, där helljus inte får användas, är det bäst att placera reflexen under midjehöjd, där ljuset kan nå dig och återreflekteras. Flera reflexer är också bättre än en enstaka reflex. Placering på ben och armar ger också rörelseeffekter, vilket ytterligare förstärker chansen att bli sedd.

Tänk också på att vanlig gatubelysning inte gör dig mer synlig för bilistendå reflexer endast återkastar ljus i samma riktning som det kom ifrån. Alltså tillbaka uppåt mot gatubelysningens lampa, vilket inte syns för bilisten.

3. Ju fler reflexer desto bättre

Du bör bära minst en reflex per sida, alltså en på höger och en på vänster arm och/eller på båda benen.

Hängande reflexbrickor ska man ha minst en per sida och reflexband ska placeras både på vänster och höger ben eller arm. Det är viktigt att du tänker på att placera reflexer runt hela dig, alltså i 360 grader. På så sätt, oavsett hur du än vänder dig, så finns en aktiv reflexyta vänd mot bilisten.

4. Byt ut dina gamla reflexer

En reflex kan hålla i flera säsonger beroende på kvalitet. Inför varje säsong är det därför viktigt att du gör en värdering av om dina reflexer fortfarande kan ge dig tillräckligt bra skydd.

Titta på din reflex så kan du oftast själv avgöra om du ser några förändringar i materialet. Det enklaste sättet att testa en äldre reflex är att jämföra den mot en ny. Häng upp de båda i ögonhöjd i ett mörkt rum och lys en ficklampa mot dem från fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen avger mindre ljus än den nya så är det dags att byta den till en ny reflex.

Tänk på att reflexer/reflexmaterial är fina optiska produkter, som du bör behandla och vårda varsamt. På så sätt kan du behålla deras optiska skyddseffekt längre och därmed förlänga deras livslängd.

Idag utsätts alla reflexmaterial och reflexprodukter för nötning och diverse miljöprov som en del av sin kvalitetsgranskning. Certifieringen av en reflex är därför en garanti för dess långsiktiga hållbarhet så väl som dess kvalitet och reflexförmåga.