Kvinna i sjal med reflex i mönstret norrsken, I melerad grå färg. Bomullsmössa, Antracit med mönstret norrsken i reflex

Polisen Tess uppmanar: Använd reflex, det kan rädda ditt liv!

Terese Lago är områdespolis i Malmö. Hon är mycket ute på skolor och fritidsgårdar för att pratar om hur det är att arbeta som polis. Men hennes jobb som områdespolis innefattar även spaning och ingripandeverksamhet, d v s att åka på akuta ärenden till personer som behöver hjälp. För hela poliskåren är den förebyggande verksamheten otroligt viktig. På Smart in the dark är vi nyfikna på hur Tess och andra trafikpoliser arbetar förebyggande för att förhindra brott och olyckor i trafiken.

Samhällsklimatet har hårdnat, känner du dig rädd i akuta situationer?
– Nej faktiskt inte, man vet att man har ett jobb som måste utföras och att människor förlitar sig på det. Som kvinnlig polis har man ofta en lugnande inverkan. Vi jobbar aldrig ensamma och är oftast en mixpatrull, d.v.s. kvinna/man. Jag tror ofta man kompletterar varandra bra.

”Det är viktigt att även vi vuxna använder reflex och föregår med gott exempel!”

Du driver också Instagram-kontot Bylingbilder och kom där i kontakt med Smart in the dark, hur kommer det sig?
– Jag satt och kollade runt och hamnade på Smart in the darks konto. Jag älskar mössor och fick syn på era supersnygga mössor med reflexdetaljer. Jag vet hur dåligt man syns i trafiken när det är mörkt och älskar idén med reflexmössor. Sedan såg jag att ni inte bara har reflexmössor, utan en hel kollektion med reflexprodukter som jag faktiskt hade saknat. Jag har köpt både reflexmössan de snygga och armreflexerna, så nu både syns jag och känner mig trygg i trafiken.

Varför är det så många som inte använder reflex, tror du?
– Många fysiskt aktiva personer är väldigt noga med att ta på sig reflexer när de är ute joggar, men inte annars. Samma med hundägare, som har reflexer på hunden, men inte på sig själva. Det är konstigt. Kanske är det fåfänga som styr eller att man tror att man syns bättre än vad man gör, speciellt inne i stan. Sen är reflexer förknippat med barn, en attityd som vi vuxna måste hjälpa till att ändra på. Det är viktigt att även vi vuxna syns, att vi föregår med gott exempel! Därför är det genialt att Smart in the dark har tagit fram snygga reflexprodukter som man verkligen vill bära.

”Reflexer räddar liv. Det är en bra investering och en billig livförsäkring.”

 

Hur skulle det påverka ditt jobb om fler syntes bättre?
– Olycksstatistiken skulle minska, helt klart. Reflexer räddar liv. Det är en bra investering och en billig livförsäkring. Vid varje arbetspass i tätbebyggt område träffar jag folk utan reflexer som tror att de syns i skenet av gatljus och strålkastare. Men det räcker dessvärre inte. Alla som kör bil vet ju hur svårt det är att upptäcka någon som korsar en gata, speciellt under vinterhalvåret när vägbanan är våt. Jag skulle gärna åka på färre olyckor i trafiken och är en stor förespråkare av att använda reflex när det är mörkt ute.

”Jag tycker om upplysta människor och förespråkar reflex så ofta jag kan.”

Hur ska vi få fler att använda reflex?
– Smart in the dark är helt klart på rätt väg med sina stilfulla reflexprodukter. Bilar, cyklister och inte minst elscootrar kommer ju från alla håll och det är viktigt att vi syns 360 grader. Reflexer runt rörliga delar som armar och ben är mycket bra. Sedan tror jag starkt på vuxna förbilder och bättre information om betydelsen av reflexer och trafiksäkerhet i allmänhet. En kombination av detta skulle definitivt bidra till högre användning och att töntstämpeln försvann.

Vem skulle du vilja ge en reflex från Smart in the dark?
– Jag skulle definitivt ge min pappa en reflex. Han är ofta ute och rör på sig och jag vill absolut att han ska synas bättre. Han skulle passa perfekt i er reflexmössa. Men man borde såklart ge en reflex till alla man är rädd om, säger Terese Lago.