Reflexer vid cykling

Cykelreflexer – 3 tips på klädsel för säker cykling i trafiken

Att ta cykeln är ett smart och miljövänligt sätt att ta sig fram. Trots att många cyklar i trafiken är det allt för få som använder sig av cykelreflex enligt en studie av NTF. Av en undersökning som vi på Smart in the dark® gjort visade det sig att många vuxna står över att använda reflex för att det inte anses snyggt eller trendigt. Därför erbjuder vi reflexer som är snygga, smarta, synliga och som dessutom blir en fin accessoar till din klädsel. Tanken är att du ska känna dig både snygg och säker med våra reflexer oavsett om du cyklar till skolan, till jobbet eller är på väg till festen. 

Vid en forskningsstudie utförd vid Högskolan i Skövde 2014 undersöktes hur synbarheten av cyklister i trafiken ökar med hjälp av reflex. Intressant nog visade det sig att vår klassiska reflexväst gett en falsk säkerhet genom åren. Då västen inte sitter på någon rörlig del av kroppen blir det svårt för bilisten att uppfatta cyklistens rörelsemönster. Genom att använda reflexer på armar och ben som ständigt är i rörelse hjälper du bilisten att få information om var du är på väg med cykeln i trafiken. Till exempel hjälper reflex på benen till att signalera om du trampar på i samma tempo, eller om du är på väg att bromsa in. På samma sätt hjälper reflexer på armarna bilisten att läsa av om du håller ut din arm för att svänga av till höger eller vänster.

Här ger vi tre tips på hur du kan klä dig med reflex vid cykling för bästa synlighet.

1. Reflexer på armar och ben

Reflexer på rörliga delar av kroppen gör att du syns allra bäst! Om du dessutom bär reflexer på armar och ben hjälper det bilisten att läsa av ditt rörelsemönster på cykeln. Därför är dessa placeringar av reflexer att föredra som grunduppsättning att utgå ifrån. Smart in the darks arm – och benreflexer fäster du enkelt på jackan och runt benen. De blir dessutom som en snygg accessoar till din klädsel på cykelturen.

Reflex till benet. Svart med mönster av fläta runtom. Skyddar dina byxor

2. Reflexer på kläder med smart reflexbälte

För att öka synligheten även mitt på kroppen tipsar vi om att lägga till vårt reflexbälte. Du fäster det runt midjan och det blir som ett reflekterande skärp och en accessoar till jackan. Reflexbältet reflekterar 360 grader vilket gör att du syns från alla håll.

Reflexbälte för cykling

3. Snygg reflexsjal för ökad synlighet på cykelturen

Även under vår och sommar kan det vara svalt i luften, speciellt på cykeln då det gärna blåser lite extra i farten. Att bära vår snygga reflexsjal runt axlarna värmer gott från vind och kyla samtidigt som du syns från alla håll. Vår reflekterande sjal är perfekt när du är på väg till middagen eller afterwork och vill känna dig extra snygg samtidigt som du syns i trafiken.

mjuk reflexsjal att bära på kvällen

Reflexer på cykeln

Enligt trafikverket är det lag på att använda cykelreflexer när det är mörkt ute. Kravet är att ha reflexer på cykeln baktill, framtill och på sidorna av cykeln.

Varför är det så viktigt att utrusta sig med ytterligare reflexer kan man då undra sig? Jo, för att de som du ska ha enligt lag sitter enbart på cykeln, vilket gör att bilisten inte har en chans att läsa av ditt rörelsemönster när du cyklar. Och ju fler du har på dig desto bättre syns du och ju säkrare blir du för dig själv och andra i trafiken!  Du kan dessutom ha oturen med dig att batterierna till cykellampan tar slut på hemvägen i mörkret. Då kan det kännas tryggt att veta att du syns bra ändå. På cykeln är du inte skyddad av väggar och tak som du är i en bil och därför  är det extra viktigt att du syns med så många reflexer som möjligt på cykeln, för både din och bilistens säkerhet.

Enligt statistik från NTF 2018 stod cyklisterna för nästan hälften av de som skadas allvarligt i trafiken varje år. Det gör cyklister till den trafikgrupp som innefattar flest olyckor. Statistiken visar också att 90% av de cykelolyckor med allvarligt utfall sker i tätbebyggt område.

Beräkningar utförda av NTF visar på möjligheten att minska antalet olyckor där cyklister är involverade. Med rätt vidtagna åtgärder och insatser skulle dessa olyckor kunna minska med 566 personer fram till år 2030, NTF framhåller användandet av reflexer vid cykling som en viktig del av detta arbete!

Vi på Smart in the dark® jobbar för att minska antalet olyckor och lidande i trafiken. Vi bryr oss om din säkerhet och just därför har vi skapat vår kollektion av designade reflexprodukter. För att du är värdefull.

Spana in våra smarta och snygga reflexaccessoarer nedan!