Kvinna med reflexbälte i mönstret Lingon med gymbag med reflex över axeln

En säkrare värld

Vi befinner oss i en ny situation idag när vi vistas ute både i stan och på landsbygden. Många fotgängare, cyklister och joggare använder smartphones för att prata eller lyssna på musik. Risken för att råka ut för en olycka ökar, eftersom vi distraheras eller helt tappar två av våra viktigaste sinnen; syn och hörsel. Vi tror därför att bära reflex är ännu mer aktuellt 2015.

Människor styrs av fåfänga det är ingen nyhet. Vi blir matade av media om att reflexer räddar liv, ändå är det bara en bråkdel av befolkningen som använder reflexer i norden. Vi människor vill vara fina och se bra ut när vi är ute och rör oss. På Smart in the dark designar och utvecklar vi produkter att bära till fest, jobb och till fritiden. Vi vill att människor skall bära våra produkter med stolthet och samtidigt känna sig trygga.

Genom att bära reflex syns vi bättre och risken för att råka ut för en olycka minskar betydligt. 40% av alla bilolyckor med fotgängare sker i mörker i tätbebyggt område. Gatljuset gör att du ser, men du syns inte. Mörkklädda syns vi på ca 30 meters avstånd. Med reflex syns vi på minst 125 meter och genom att bära reflexprodukter på rörliga delar som armar och ben ökar säkerheten ytterligare. Det kan vara svårt för en gångtrafiktant att förstå hur svårt det är för en bilist att se en fotgängare/cyklist som ofta rör sig mörkklädd på gatorna. Det är oftast när man sätter sig bakom ratten och kör i mörkret som det blir uppenbart hur dåligt man syns.

Reflexmaterial

Vi arbetar med 3M, som är marknadsledande inom reflexmaterial. Samtliga produkter är testade hos SP i Sverige och certifierade enligt EN 13356 (personreflexer). En certifiering innebär att material är granskat och testat så att det håller de krav som en standard kräver. Exempelvis att reflexen fortsätter att reflektera även om det kommer vatten på den. Materialet i Smart in the darks reflexer är även godkända för varselklädsel. Det innebär även att de tål att tvättas. De är också testade så att reflexerna återkastar ljuset tillbaka till strålkastaren och inte åt alla andra håll.

Vi har valt att arbeta med ett utav de bästa och säkraste reflexmaterialen på marknaden. Vi vill göra en riktigt bra säkerhetsprodukt och därav har vi granskat både val av reflexmaterial och utförande av reflexerna.

När du rör dig i trafiken se till att du syns från alla håll. Bär gärna reflex på både höger och vänster sida. Reflexer bärs med fördel längre ner på kroppen där av rekommenderar vi att mössan kompletteras med någon av våra andra produkter.

Smart in the dark produkter gör dig synlig från minst 125 meter jämfört med ca 25 meter i mörkklädsel och 60 meter i ljusklädsel. En bil rör sig 19 m/sek vid en hastighet på 70 km/h. Det gör en stor skillnad för bilföraren att upptäcka dig och hinna bromsa.